Woohoo jag kunde !

Japp, jag hann skriva ett inlägg här i stockholm! Kom hit klockan åtta. Min väska väger typ ett ton ? och jag är tvungen att bära på den på cityterminalen imorgon... usch usch ! ojoj, har inte tid just nu :)

HappyB-day till mej själv ...

Idag fyller jag år (på Panfu). När man ska lösa pusslet för att på trollstaven, gör en labyrint eller vad man ska kalla det till den lila ringen, inte den röda som det står: Du har uppnått målet Mod, när man har klarat pusslet, ta den lila: Du har uppnått målet Empati står det då och det finns nya saker att få på hjulet. Och det som har blivit förstenat idag är en vagn vid den andra stallingången där hästarna står i sina boxar.
  Jahapp, idag åker man till stockholm och sover hos min morbror fast jag inte känner han, har aldrig träffat honom, iallafall inte vad jag kommer ihåg <3

Städat igår !

Någon som gillar att städaaa?? Inte jag iallafall, för jag städade hela dagen igår! Hann inte skriva något inlägg eller så, så förlåt! Men idag kan jag. Vi städade för att vi ska åka till Stockholm imorgon, och på fredag till Finland, ja ni vet ju historien så varför skriva det igen när jag inte har så jättejättemycket tid. Igår skulle jag leta kläderna som jag ska ha med mig, och jag råkade dra ut allt i garderoben så nu är det ett klädhav på golvet i mitt rum. Jag orkar faktiskt inte städa upp det men jag måste det...
  Nu har jag latat mig tillräckligt med att se på Harry Potter och den Flammande Bägaren tre gånger, haha får inte nog av den. Kanske för att Robert Pattinson är med i den? ;) Iallafall vet ju ni att jag inte kommer blogga nästa vecka, men jag kommer tillbaka påååå...påååå söndag den 8 tror jag ? Har inte en aning, för jag orkar inte kolla haha. Men men! Vad har ni gjort i sommar då ? Berättaaaa! Kommentarerna kommer kanske upp på min blogg? komihåg namn och webbadress (om du har någon),skriv också om du vill ha din kommentar i ett inlägg på bloggen! Sista dag är den 29 juli, alltså imorgon.


P.S: Dagens förstenade pryl är taken i hamnen.


Jaha...

Hemma från pappa nudå. Dagens förstenade pryl är ett träd bredvid vattenfallet i djungeln. Just nu sitter jag och lyssnar på Runaway Love av Justin Bieber. Jag gillar hans musik, har gjort hela tiden. Jag har många kompisar som lyssnar på honom och min bror gillar hans musik också. Några fler som gör det ? Iallafall, har en lite bra nyhet. På torsdag ska vi ju till stockholm, då kanske jag kan blogga där, men kan inte vara inne på panfu tror jag :( Och sen på lördag kommer jag vara i Haparanda (längst upp i sverige typ en stor stad kommer bild på hur vi ska åka.) Så kanske jag kan blogga där också, för vi kommer vara i haparanda en dag, sen åker vi till Ii i finland, sen på tisdagen hämtar vi min moster sen åkre vi till vår sommarstuga i Ranua i Finland och där finns det ingen data. För det är på landet vi kommer vara. Skog, skog och en älv runt om stugan. Men men! Iallafall så är det synd! Men jag kommer ju tillbaka! Så hoppas det inte gör så mycket ?

allysha bergado

ALLYSHA BERGADO

var bara sju år när hon började skejta, och hon är en av dom bästa i världen, och hon är bara tretton år.

" Jag såg min pappa och min farbror skejta på sina gamla brädor, Jag var sex år gammal när jag frågade om  jag kunde få en skateboard och jag fick en när jag fyllde sju. Sen började jag åka."

förra sommaren deltog hon, som en av dom yngsta deltagarna i X-games. världens största skateboard tävling. hon slutade 7:a, och slog tjejer som är dubbelt så gamla som henne.

"jag tävlade i x-games och det var jätteroligt. vi som tävlade hade ett särskilt rum där man kunde spela spel, det var väldigt varmt ute men rummet var luftkoniditionerat. rampen var jättestor och jag gillade den verkligen. "

vad var det bästa med xgames, spelrummet eller tävlingen?

"spelrummet!"

Dagens förstenade pryl ! Och dagen idag...

Dagens förstenade pryl är baddräkterna i kiosken vid bassängen.


Idag ska man till pappa, som bor i hälleforsnäs och ska vara där över helgen, så jag kommer inte kunna blogga då :( Ifall pappa inte låter mig sitta vid datan där. Ska plocka blåbär och andra bär och så o göra en smoothie. Dt låter suuupergott ! Sedan ska jag spela fotboll, och skejta lite. Kanske grilla, vad vet jag? Men iallafall så, har jag en tråkig nyhet. Jag kommer inte kunna blogga på en vecka, för jag ska till Finland en vecka, vi åker dit på fredag nästa vecka. Fast på torsdagen nästa vecka KANSKE jag kan blogga för att vi är i stockholm då och sover där hos min morbror en natt så jag kanske kanske kanske kan blogga då! Jag hoppas det iallafall! Kram på er, pandor!
//Fia <3

PANDA TRÄFF MED MIG IMORGON!

Hej alla Pandor!
Jag har en liten nyhet att berätta! Jag ska ha Pandaträff med dom pandor som läser min blogg, och om du vill träffa mig så kommer du till Karibiska stranden klockan tio (10.00) imorgon! Kommer utse dagens panda idag också, och skriva lite kort om honom/henne, men det blir senare.


DAGENS PANDA:

jag intervjuade warcraft99 nyss:
 
Vad är det roligaste med Panfu?
att träffa nya vänner !

När började du spela panfu?
för några veckor sedan

hur började du spela? alltså var det någon som bjöd in dig eller tipsade någon dig om panfu?
jag hittade panfu på teve

spelar du krucio äventyret?
ja!

är det svårt tycker du?
nej det är lätt!

när blev du guldpanda?
för någon månad sen, en och en halv 

har du spelat den där smart quizen i SanFranPanfu när den fungerade`?
ja, det är kul, jag vinner ganska ofta

Okej, vad vinner du ganska ofta då?
pengar

vill du ändra något i panfu?
nej allt är såå bra!

Det var warcraft99 om Panfu <3



överasskningsmaskinen har en pryl åt dig idag !

Idag har Överasskningsmaskinen i grottan en pryl åt dig. Vill du se den? Kolla nedanför:


Jag vill ha min blogg länkad till Panfubloggen :D

Jag vill ha min blogg länkad  till Panfubloggen :D <3

KRUCIO!!, Vattenbrist, och Bollynamn.

Oj oj ! Inte bra ! Maskinen där man får trollstaven har gått sönder ! INTE,inte,inte bra ! Tänk om Krucio förvandlar hela panfu till sten, då kan man ju inte spela längre! Hoppas det finns något vi pandor kan göra! Annars kanske hela panfu blir sten... Och det är INTE kul ! Jaja, nu till något annat. 
 
På Panfubloggen, kan man ju ge förslag på namn till Bollys, och jag har gett förslag:
Blackberry till den svarta (björnbär)
Gooseberry till den gröna(krusbär)
och
Strawberry till den rosa(jordgubb) 

Så i helgen, rösta på mina! :D 

Har ni läst Kamarias artikel om vattenbristen? RÄDDA VATTNET! Om ni inte har läst den kan ni få det nu:
(om ni klickar på Runt om i världen: Vatten, en knapp resurs kommer ni till Kamarias inlägg på Panfubloggen)  

Runt om i världen: Vatten, en knapp resurs

Hej alla pandor!

Åååhh, det var så kul att skriva i bloggen medan Max och Ella var i Sydafrika och jag blev så ledsen när jag tänkte på att jag kanske inte skulle skriva lika ofta nu när de är tillbaka, SÅÅÅ jag bestämde att jag ska skriva artiklar om olika saker som händer i världen! Det är ju jätteviktigt att hålla koll på hur det är även utanför Panfu och det finns mycket vi kan lära av varandra. Ni kommer hitta mina artiklar under rubriken ”Runt om i världen – Kamaria” i menyn till höger. Och så kommer jag lägga ut dem här i bloggen varje gång jag har skrivit en ny såklart

Här är min första artikel:

Runt om i världen: Vatten, en knapp resurs

Min första artikel ska handla om något som det inte finns så mycket av i världen… vatten! Ja alla pandor, ni läste rätt – vatten är faktiskt en bristvara! ”Men vatten finns ju överallt och tänk på alla stora hav” kanske ni tänker, men det jag syftar på är dricksvatten. 70% av jorden är täckt av vatten, men mycket av det kan man inte dricka, tvätta sig i eller laga mat med, eftersom det är saltvatten eller nedsmutsat. Och även om det finns mycket vatten, så finns det inte alltid på de ställena där människor bor.

Olika orsaker till brist på dricksvatten:

  • Torka
  • Ökenbildning
  • Föroreningar
  • Krig

I Sverige märks det väldigt sällan (nästan aldrig) att det är brist på rent vatten på jorden, men det är viktigt att känna till att det finns miljontals barn i andra länder som saknar tillgång till rent vatten! Runt om i världen finns det omkring 900 miljoner människor som inte har dricksvatten. Det är 100 gånger fler människor än vad som bor i hela Sverige!!! Och fler än hälften är barn

Känner ni till UNICEF?

UNICEF är FN:s barnfond. FN står för Förenta Nationerna och är en sammanslutning för alla länder som vill arbeta för fred. Nästan alla länder i världen är medlemmar i FN. UNICEF arbetar på uppdrag av FN för att förverkliga barns rättigheter och finns i över 150 länder.
Sedan 1946 har UNICEF kämpat för barns rätt till överlevnad, trygghet, utveckling och inflytande.

På UNICEF:s hemsida www.unicef.se kan ni läsa mer om UNICEF och också om Barnkonventionen som säger vilka rättigheter barn har.

UNICEF organiserar många projekt för att förverkliga barns rättigheter. Ett exempel är ”Tap Project”, ett projekt för just dricksvatten. UNICEF:s mål är att alla barn i framtiden ska ha tillgång till rent vatten och för att det ska bli så hjälper UNICEF till med att bygga brunnar, pumpar och toaletter i länder där det behövs. UNICEF forskar också om billiga sätt att samla regnvatten och rena det. ”Tap Project”-hemsidan finns bara på engelska, men den kanske ni har övat upp i Panfu? Eller så kanske ni kan fråga någon vuxen om hjälp.

Om man stödjer UNICEF i Sverige så stödjer man samtidigt UNICEF:s projekt i länder som saknar rent vatten (t.ex. ”Tap Project”). UNICEF i Sverige jobbar också med ett speciellt projekt för rent vatten i Somalia (som ligger i Afrika, där jag ju kommer ifrån!). Somalia är ett väldigt fattigt land och där har inte ens 3 personer av 10 har tillgång till rent vatten. Många måste dricka smutsigt vatten och blir sjuka. Det är krig i Somalia nu det är svårt för människorna som bor där att få tillgång till rent vatten. Dessutom är vädret extremt: ibland är det torka och ibland är det översvämningar. Man kan förstå att det är svårt att bygga upp system för rent vatten där! Men det är viktigt att UNICEF hjälper till och gör det, för idag dör fler människor i Somalia för att de inte har rent vatten än för att det är krig!

Man kan stödja UNICEF med pengar, men det måste ni små pandor såklart inte göra. Men det är viktigt att ni vet vilka problem som finns i världen, så att ni kan berätta för andra och så att ni kan hjälpa till sen när ni blir större. För pandor finns det enkla sätt att hjälpa till i vardagen – läs hur lite längre ner!

Några (lite gladare) nyckeltal:

  • 1 $ (ungefär 7,50 kr) kan genom UNICEF:s Tap Project förse ett barn med rent dricksvatten i 40 dagar!
  • UNICEF:s vision är att halvera antalet människor som saknar rent dricksvatten till 2015
  • UNICEF:s vision är att halvera antalet människor som saknar rent dricksvatten till 2015
  • UNICEF har utbildat personer som reser runt och informerar bl.a. om hur man renar vatten

Hur kan vi alla hjälpa till? För små pandor finns det många sätt att hjälpa till!!! Det är inte bara stora organisationer som FN och UNICEF som kan göra skillnad! Vi i Sverige har tur som har vatten så att det räcker, men det rena dricksvattnet kommer inte att räcka för alltid om vi fortsätter att använda så mycket som vi gör, så därför är det bra att försöka spara vatten. Om bara en person sparar vatten kanske det inte märks så mycket, men om många börjar spara så kan det bli jättemycket tillsammans!

Många bäckar små gör en står å

Det är ett ordspråk som passar väldigt bra just här, tycker ni inte?

Några enkla tips för hur man kan spara vatten i vardagen:

  1. Ta en snabb dusch, istället för att bada (för ett bad behöver man 3 gånger så mycket mer vatten än än för en dusch!)
  2. När du ska hjälpa dina föräldrar med disken (;)) kan du ge dem några goda råd: fyll diskhon med vatten och diska där, istället för under rinnande vatten. Sen kan man ha en till balja med rent vatten att skölja i
  3. Stäng av vattnet medan nu tvålar in dig och borstar tänderna!
  4. Har ni växter i en trädgård eller på en uteplats hemma? Berätta för dina föräldrar att det är mycket bättre att vattna på kvällen, precis före skymningen, eftersom avdunstningen är minimal och man slösar mycket mindre vatten då!
  5. Ställ ut hinkar och samla regnvatten som du kan vattna dina växter med

Har ni några andra tips på hur man kan spara vatten!?? Skriv kommentarer så kan vi hjälpa varandra! Många bäckar små…. som sagt

Jag hoppas ni har lärt dig lite mer om vad som händer runt om i världen.

Love & Peace


Kamaria


RSS 2.0